Aanmelden CBR

Wil jij graag op een veilige manier buitenritten maken? Haal dan je Ruiterbewijs! Het Ruiterbewijs bestaat uit drie stappen; CBR 1, CBR 2 en CBR 3.

Tijdens deze opleiding leer je veel leuke dingen over paarden, zoals over de gezondheid van het paard (ziektes en aandoeningen, voeding), verzorging (hoefverzorging, verzorging voor en na het rijden), gedrag (hoe communiceert een paard) en de omgang met je paard (horsemanship). Maar natuurlijk leer je ook hoe je veilig en plezierig op de openbare weg en in het bos kunt buitenrijden. Daarom ga je springen, doe je obstakeltraining en leer je meer over de verkeersregels voor ruiters.

CBR 1

Voor dit certificaat staat geen minimale leeftijd. Om deel te kunnen nemen aan het examen, moet je minimaal de basisfiguren kunnen rijden. Denk hierbij aan het rijden van een gebroken lijn, van hand veranderen, het rijden van een grote volte. Daarnaast galopperen in de goede galop en hierbij figuren kunnen rijden, zoals grote volte. Naast de basisvaardigheden moet je het paard ook tussen pylonen door kunnen sturen en een kleine sprong maken. Goede balans en de verlichte zit zijn erg belangrijk. Het omgaan met het paard, het poetsen en opzadelen wordt ook beoordeeld. Het correct op- en afstijgen is een belangrijk beoordelingsonderdeel en ook de naverzorging. Het examen bestaat uit een theorie en praktijk examen.

De kosten voor deelname aan CBR 1 zijn €105. Aanmelden voor een training kan door hier te klikken.

CBR 2

Het CBR 2 certificaat is het 2e verplichte certificaat in de opleiding naar het Ruiterbewijs. Het bestaat ook uit een theorie en praktijk examen. Tijdens het praktijk examen komen er ook obstakels in de rijbaan te staan zoals een zeiltje en paraplu. Alles wat bij CBR 1 examen wordt gevraagd, wordt wederom getoetst, maar nu met een hogere moeilijkheidsgraad. Zo moet je een stukje kunnen draven zonder beugels, galop verruimen in de verlichte zit en door de draf weer terug naar stap. Er wordt ook getoetst of je in een rij de afstand kan vergroten en weer gecontroleerd kan aansluiten en of je elkaar veilig kan passeren op verschillende handen.

De kosten voor deelnamen aan CBR 2 zijn €127. Aanmelden voor een training kan door hier te klikken.

CBR 3

Dit is het laatste examen van de opleiding waarbij er drie onderdelen zijn voor het examen: Theorie examen 35 vragen multiple choice, praktijk examen in de rijbaan met obstakels (zeiltje ,sliertengordijn , smalle doorgang .paraplu) een steilsprong en oxer om te springen en ook nu wordt de balans weer streng beoordeeld. En een praktijk examen met een verkeersrit waarbij er op de openbare weg wordt gereden, waarbij de verkeersregels, veiligheid en samenwerking van de groep belangrijk is. Als je alle drie de onderdelen van dit examen behaald hebt ontvang je het Ruiterbewijs.

De kosten voor deelnamen aan CBR 3 zijn €210. Aanmelden voor een training kan door hier te klikken.