Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Thema's

Thema's

Elke maand werken we in de lessen aan een specifiek thema. Vooraf maken we over het desbetreffende thema een filmpje, zodat de ruiters weten waar ze mee aan de slag gaan en wat ze kunnen verwachten in de lessen.

September: Stelling en Buiging

Wat is stelling?
Er is sprake van stelling wanneer het paardenhoofd enigszins zijdelings naar binnen is gesteld ten opzichte van de hals. Het hoofd is hierbij achter de kaak ingebogen, waardoor de oorspeekselklier duidelijk zichtbaar wordt. Voor een rechtop zittende ruiter worden binnenoog en neusgat net zichtbaar.

Stelling komt tot stand wanneer je met je binnenbeen richting buitenteugel drijft, met de binnenhand lichte stelling vraagt en voelt wanneer het paard wil nageven op de binnenteugel. Als een paard de linkerstelling en rechterstelling in gelijke mate wil aannemen, kan hij zich beter loslaten in zijn lichaam. Het paard is daardoor ontvankelijker voor de ruiterhulpen en kan deze gemakkelijker omzetten in datgene wat jij van hem vraagt.

Wat is lengtebuiging?
Met lengtebuiging wordt bedoeld dat het paard in zijn lengte-as (wervelkolom) evenredig zijdelings inbuigt, voor zover zijn lichaam dit toelaat. Het paard is in de rugwervels namelijk minder buigzaam dan bijvoorbeeld in de halswervels. Dit komt doordat de rugwervels lange dwarsuitsteeksels hebben, de ribben. Lengtebuiging ontstaat door het vermeerderd onderbrengen van het binnenachterbeen. Lengtebuiging hangt dus nauw samen met impuls en verzameling en begint altijd door het motiveren van de achterhand tot grotere draagkracht. Voor het verkrijgen van een correcte lengtebuiging is het belangrijk de halswervels niet overmatig zijdelings in te buigen. In dat geval loopt het paard over de buitenschouder weg en kan er van een correcte lengtebuiging geen sprake zijn.

De zijdelingse buiging moet altijd evenredig zijn met de gevraagde halsbuiging, dit zowel naar links als naar rechts. Wanneer de buiging in een paard evenredig blijft, betekent dit dat jij in staat bent om de opgewekte impuls vanuit de achterhand door het lichaam van het paard recht naar het bit toe te laten vloeien, zonder dat deze impuls naar links of rechts via de schouder verloren gaat.

Stelling is plaatselijk, in de verbinding hoofd/hals in de voorhand van het paard. Dit in tegenstelling tot lengtebuiging, die ontstaat vanuit een dragende achterhand en die invloed heeft op het gehele gaan van het paard. De buiging die het paard kan tonen is veelal afhankelijk van zijn bouw, de aanleg en de africhtingsgraad.

Rijden met buiging en stelling, hoe doe je dat?
Hoe rijd je een paard in de juiste buiging en stelling? Daarvoor kijk je op tijd waar je heen gaat en draai je je schouders ook in die richting. Dus als je op een volte naar rechts gaat, draai je je rechterschouder naar achteren en je linkerschouder naar voren. Bij een volte naar links is dat andersom. Sturen doe je met twee handen. Doe ze allebei een beetje naar binnen, maar let op dat je buitenhand niet over de manenkam komt. Houd je binnenbeen lang en blijf in evenwicht midden boven je paard zitten. Stel je voor dat je binnenbeen een ‘paaltje’ is waar jouw paard omheen buigt. Je buitenbeen gaat iets naar achteren om te zorgen dat hij om je binnenbeen buigt. Blijf goed rechtop zitten en ga niet scheef hangen. Als je paard teveel naar binnen gaat en de volte te klein wordt, moet je niet aan je buitenteugel trekken. Dan buigt hij namelijk de verkeerde kant op. Let op je evenwicht. Als je zelf teveel naar binnen hangt, bestaat de kans dat je paard daarom naar binnen valt. Leg de kuit van je binnenbeen tegen je paard. Houd contact met je buitenteugel, terwijl je binnenteugel ervoor zorgt dat je paard naar binnen blijft kijken. Druk dan met je binnenkuit tegen zijn buik en ga met je lichaamsgewicht mee naar buiten, zodat de volte weer groter wordt.

Als je paard teveel naar buiten gaat en de volte te groot wordt, controleer dan of je niet teveel aan de buitenkant zit. Ga niet aan de binnenteugel trekken, want je paard zal dan alleen zijn hoofd naar binnen doen. Ga iets meer op de binnenkant zitten (als je dit doet, voel je de binnenstijgbeugel goed onder je voet). Houd contact met je buitenteugel door deze tegen de hals te houden en druk met je buitenbeen tegen zijn buik om de volte kleiner te maken.

De verschillen tussen stelling en lengtebuiging kunnen we als volgt samenvatten:

Lengtebuiging:

  • Ontstaat vanuit achterhand.
  • Hangt nauw samen met impuls en verzameling.
  • Moet evenredig zijn met gevraagde zijdelingse halsbuiging.
  • Is een teken van controle op draagkracht achterhand.

Stelling:

  • Achter de kaak zijdelings inbuigen van het hoofd.
  • Teken van loslaten in het lichaam.

 

Oktober: Wendingen

Wat is afwenden?
Bij afwenden rijd je van de ene letter naar de andere. Je rijdt recht naar de overkant, bijvoorbeeld van E naar B of van A naar C. Als je gaat afwenden bij E laat je je paard met je binnenteugel al een paar meter voor E in de richting van B kijken. Kijk zelf ook alvast naar B. Je paard mag daarbij nog niet van de hoefslag af gaan. Doet hij dat wel, houd hem dan tegen met je binnenbeen. Als je bijna bij de E bent, stuur je hem met twee teugels in de richting van B.

https://www.knhs.nl/media/15337/afwenden.png?width=180&height=240" width="242" height="323" />

Het correct rijden van wendingen

In wendingen moet je paard iets naar binnen kijken, stelling noemen we dat. Ook zal het paard in zijn lijf wat moeten buigen om de lijn van de wending te kunnen lopen. Daarvoor kijk je op tijd waar je heen gaat en draai je je schouders ook in die richting. Dus als je een wending naar rechts maakt, draai je je rechterschouder naar achteren en je linkerschouder naar voren. Bij een wending naar links is dat andersom. Sturen doe je met twee handen. Doe ze allebei een beetje naar binnen, maar let op dat je buitenhand niet over de manenkam komt. Houd je binnenbeen lang en blijf in evenwicht midden boven je paard zitten. Stel je voor dat je binnenbeen een ‘paaltje’ is waar jouw paard omheen buigt. Je buitenbeen gaat iets naar achteren om te zorgen dat het paard om je binnenbeen buigt. Blijf goed rechtop zitten en ga niet scheef hangen.

November: Figuren

Tijdens de les rijden jullie allemaal verschillende figuren. Deze maand gaan we daar wat extra focus opleggen.

De gebrokenlijn

Een ‘normale’ gebroken lijn (10m) loopt van de hoek naar het midden van de baan (de letter X) en van de X terug naar de hoefslag naar de volgende hoek. Je maakt in totaal drie bochten en rijdt twee rechte stukken. Het is belangrijk dat de twee rechte stukken ook echt recht zijn. Let erop dat je de middelste bocht op de goede plaats rijdt (bij de X). Kijk steeds op tijd in de richting waar je naartoe gaat, al voordat je gaat wenden. Blijf op de rechte lijnen zelf goed recht boven je paard zitten.

Je kunt ook minder grote gebroken lijn rijden. De gebroken lijn 5 meter. Bij een gebroken lijn 5 meter, rijd je niet helemaal door tot X, maar slechts 5 meter uit de hoefslag. Je kijkt naar de letter A of C en wanneer je de E-B lijn raakt, stuur je terug naar de hoekletter.

Voltes

Grote volte (20m)

Een grote volte heeft een doorsnede van 20 meter, omdat de breedte van een rijbaan die maat heeft. Als je bij A of bij C een volte rijdt, moet je de hoeken afronden. Zo kun je goed het verschil laten zien tussen een volte en het doorrijden van de hoek over de hoefslag. Als je bij A of C een volte rijdt, raak je drie keer de hoefslag en de letter X. Een goede volte rijden is best moeilijk. Het is de bedoeling dat je paard ‘in het spoor’ blijft, dus met zijn achterbenen op dezelfde lijn loopt als zijn voorbenen. Daarbij moeten zijn hals en lichaam net zo gebogen zijn als de vorm van de volte. Dit heet stelling en buiging.

Volte 10 meter

De volte 10 meter wordt ook wel een volte halve baan genoemd, omdat je precies tot de A-C lijn komt als je deze vanaf de lange zijde rijdt. Rijd je een volte 10 meter bij E of B, houd dan goed de A of de C in de gaten, zodat je niet over de middellijn rijdt. Houd er bij de inzet al rekening mee dat je scherper moet draaien. Deze volte kan ook worden gevraagd bij de letters A of C. Dat is moeilijker richten.

Volte 15 meter

Bij het inzetten van de volte 15 meter moet je er rekening mee houden dat de volte kleiner is dan de grote volte en je dus sneller moet wenden. Maar hij is groter dan de volte 10 meter. De volte 15 meter zit er precies tussen in.

Halve grote volte 

De halve grote volte is, zoals de naam al zegt, de helft van een grote volte. De voorbereiding en het rijden hiervan gaat net als bij de grote volte. Na de helft van de grote volte rijd je rechtuit over de hoefslag.

Halve volte halve baan

Een halve volte halve baan is eigenlijk een halve volte 10 meter. De voorbereiding en het rijden hiervan is hetzelfde als bij een volte 10 meter, alleen na de helft van de volte 10 meter rij je rechtuit. Meestal rij je dit figuur bij de B of de E, waardoor je daarna de A-C lijn volgt.

Slangenvolte  

De slangenvolte bestaat uit een aantal bogen, waartussen je recht oversteekt van de ene naar de andere kant van de rijbaan. Het zijn eigenlijk halve voltes die verbonden zijn met elkaar door rechte lijnen. Er zijn slangenvoltes met drie en vier bogen. Het is belangrijk dat je ze zo verdeelt over de rijbaan, dat je ze allemaal even groot rijdt. Iedere boog bereid je voor en rijd je zoals je een volte zou rijden. Je paard moet dus iets naar binnen kijken. Na de boog rijd je rechtuit. Rijd recht naar de overkant en bereid de volgende boog op tijd voor op dezelfde manier. Als je de slangenvolte in draf rijdt en daarbij lichtrijdt, wissel je van been als je over de AC-lijn gaat.

Door een S van hand veranderen

Dit figuur rijd je meestal bij de B of de E, maar je kan dit figuur ook rijden bij één van de hoekletters. Het zijn eigenlijk twee halve voltes halve baan aan elkaar.

Links- of rechtsomkeert

Een links- of rechtsomkeert kun je vanaf meerdere punten rijden. Wanneer je F-D-B een rechtsomkeert rijdt, stuur je vanaf de F een halve volte halve baan in waardoor je op de D uitkomt. Vanaf de D rij je een diagonale lijn richting de B, daar kom je weer op de hoefslag.

December: Problemen oplossen

Tijdens het rijden loop je soms tegen problemen aan. In dit filmpje gaan wij verschillen problemen en oplossingen toelichten op verschillende niveau's

Januari: Houding en zit

Het is belangrijk dat jouw eigen houding en zit voor elkaar zijn, zodat je jouw paard niet stoort. Maar wat is de juiste houding en zit? Dat gaan we in dit filmpje toelichten

Februari: Balans

Bij een juiste houding en zit hoort ook balans. In dit filmpje gaan we jullie daar meer over vertellen. Daarnaast leggen we ook een aantal leuke oefeningen uit om je balans te trainen

Maart: Exterieur van het paard

Deze maand gaan we meer uitleggen over de uiterlijke kenmerken van het paard. Hoe is het paard gebouwd en wat zegt dat over hem?

April: De gangen van het paard

Welke gangen heeft een paard en wat zijn de bijzonderheden aan de gangen

Mei: De gangen van het paard deel 2

Deze maand gaan we ons meer focussen op de tempowisselingen en het schakelen tussen de gangen

 Juni: Proefgericht trainen

Deze maand gaan we ons richten op de onderdelen die voorkomen in een dressuurproef

Afdrukken

 Contactgegevens

Manege de Eenhoorn
Landlust 3
1111 HP Diemen
Email: info@manegedeeenhoorn.com
Tel: 020 - 695 3161

Algemene informatie

Kwaliteit en veiligheid

Privacy Verklaring

Lesvoorwaarden

Social Media

facebook col /Manege de Eenhoorn

Rookvrije locatie

 liggend logo rv

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren