Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Slider

Leasen

Leasen

Per 1 januari is het mogelijk om een paard voor een langere tijd te leasen. We bieden onderstaande vormen aan.

Volle lease (€500 Jeugd/Student - €600 Volwassenen)

Je kiest een paard/pony naar keuze welke volledig tot jouw beschikking staat. Je mag 6 dagen in de week rijden, het paard heeft één vaste vrije dag. Je kan op de manege terecht binnen de openingstijden. Je rijdt bij ons met een kwartaalkaart in de groepsles, minstens 1x per week. Je krijgt een kastje waar je het harnachement van het paard kan opslaan. Het harnachement wordt door de manege verzorgd en bepaald. De manege is verantwoordelijk voor de dierenarts (incl tandarts), hoefsmid en verzekering. Indien je een ruiterbewijs hebt en goedkeuring van de manege, mag je met het paard op buitenrit in de omgeving. Je mag het paard niet met een trailer vervoeren.

 • 1x per week les
 • 6 dagen rijden, 1 dag vrij
 • Gebruik kastje
 • Het leasen is voor een periode van ten minste 3 op een volgende maanden
 • In geval van ziekte van het paard zorgt de vereniging voor een vervangend paard, indien het paard langer dan 2 weken niet beschikbaar is

Dagdeel lease 5 dagen in de week (€450 Jeugd/Student - €480 Volwassenen)

Je kiest een paard/pony naar keuze, welke 5 van te voren afgesproken dagdelen tot jouw beschikking staat. Je rijdt bij ons met een kwartaalkaart in de groepsles, minstens 1x per week. Indien je een ruiterbewijs hebt en goedkeuring van de manege, mag je met het paard op buitenrit in de omgeving.

 • 1x per week groepsles vaste paard/pony
 • 4x per week vaste paard/pony een dagdeel tot je beschikking
 • Het leasen is voor een periode van ten minste 3 op een volgende maanden
 • In geval van ziekte van het paard zorgt de vereniging voor een vervangend paard, indien het paard langer dan 2 weken niet beschikbaar is

Dagdeel lease 4 dagen in de week (€370 Jeugd/Student - €430 Volwassenen)

Je kiest een paard/pony naar keuze, welke 4 van te voren afgesproken dagdelen tot jouw beschikking staat. Je rijdt bij ons met een kwartaalkaart in de groepsles, minstens 1x per week. Indien je een ruiterbewijs hebt en goedkeuring van de manege, mag je met het paard op buitenrit in de omgeving.

 • 1x per week groepsles vaste paard/pony
 • 3x per week vaste paard/pony een dagdeel tot je beschikking
 • Het leasen is voor een periode van ten minste 3 op een volgende maanden
 • In geval van ziekte van het paard zorgt de vereniging voor een vervangend paard, indien het paard langer dan 2 weken niet beschikbaar is

Dagdeel lease 3 dagen in de week (€250 Jeugd/Student - €280 Volwassenen)

Je kiest een paard/pony naar keuze, welke 3 van te voren afgesproken dagdelen tot jouw beschikking staat. Je rijdt bij ons met een kwartaalkaart in de groepsles, minstens 1x per week. Indien je een ruiterbewijs hebt en goedkeuring van de manege, mag je met het paard op buitenrit in de omgeving.

 • 1x per week groepsles vaste paard/pony
 • 2x per week vaste paard/pony een dagdeel tot je beschikking
 • Het leasen is voor een periode van ten minste 3 op een volgende maanden
 • In geval van ziekte van het paard zorgt de vereniging voor een vervangend paard, indien het paard langer dan 2 weken niet beschikbaar is

Vrijrijden (€23,50 Jeugd/Student - €25 Volwassenen)

 • 1 uur vrijrijden op afgesproken tijdstip

Afdrukken

Thema's

Thema's

Elke maand werken we in de lessen aan een specifiek thema. Vooraf maken we over het desbetreffende thema een filmpje, zodat de ruiters weten waar ze mee aan de slag gaan en wat ze kunnen verwachten in de lessen.

September: Stelling en Buiging

Wat is stelling?
Er is sprake van stelling wanneer het paardenhoofd enigszins zijdelings naar binnen is gesteld ten opzichte van de hals. Het hoofd is hierbij achter de kaak ingebogen, waardoor de oorspeekselklier duidelijk zichtbaar wordt. Voor een rechtop zittende ruiter worden binnenoog en neusgat net zichtbaar.

Stelling komt tot stand wanneer je met je binnenbeen richting buitenteugel drijft, met de binnenhand lichte stelling vraagt en voelt wanneer het paard wil nageven op de binnenteugel. Als een paard de linkerstelling en rechterstelling in gelijke mate wil aannemen, kan hij zich beter loslaten in zijn lichaam. Het paard is daardoor ontvankelijker voor de ruiterhulpen en kan deze gemakkelijker omzetten in datgene wat jij van hem vraagt.

Wat is lengtebuiging?
Met lengtebuiging wordt bedoeld dat het paard in zijn lengte-as (wervelkolom) evenredig zijdelings inbuigt, voor zover zijn lichaam dit toelaat. Het paard is in de rugwervels namelijk minder buigzaam dan bijvoorbeeld in de halswervels. Dit komt doordat de rugwervels lange dwarsuitsteeksels hebben, de ribben. Lengtebuiging ontstaat door het vermeerderd onderbrengen van het binnenachterbeen. Lengtebuiging hangt dus nauw samen met impuls en verzameling en begint altijd door het motiveren van de achterhand tot grotere draagkracht. Voor het verkrijgen van een correcte lengtebuiging is het belangrijk de halswervels niet overmatig zijdelings in te buigen. In dat geval loopt het paard over de buitenschouder weg en kan er van een correcte lengtebuiging geen sprake zijn.

De zijdelingse buiging moet altijd evenredig zijn met de gevraagde halsbuiging, dit zowel naar links als naar rechts. Wanneer de buiging in een paard evenredig blijft, betekent dit dat jij in staat bent om de opgewekte impuls vanuit de achterhand door het lichaam van het paard recht naar het bit toe te laten vloeien, zonder dat deze impuls naar links of rechts via de schouder verloren gaat.

Stelling is plaatselijk, in de verbinding hoofd/hals in de voorhand van het paard. Dit in tegenstelling tot lengtebuiging, die ontstaat vanuit een dragende achterhand en die invloed heeft op het gehele gaan van het paard. De buiging die het paard kan tonen is veelal afhankelijk van zijn bouw, de aanleg en de africhtingsgraad.

Rijden met buiging en stelling, hoe doe je dat?
Hoe rijd je een paard in de juiste buiging en stelling? Daarvoor kijk je op tijd waar je heen gaat en draai je je schouders ook in die richting. Dus als je op een volte naar rechts gaat, draai je je rechterschouder naar achteren en je linkerschouder naar voren. Bij een volte naar links is dat andersom. Sturen doe je met twee handen. Doe ze allebei een beetje naar binnen, maar let op dat je buitenhand niet over de manenkam komt. Houd je binnenbeen lang en blijf in evenwicht midden boven je paard zitten. Stel je voor dat je binnenbeen een ‘paaltje’ is waar jouw paard omheen buigt. Je buitenbeen gaat iets naar achteren om te zorgen dat hij om je binnenbeen buigt. Blijf goed rechtop zitten en ga niet scheef hangen. Als je paard teveel naar binnen gaat en de volte te klein wordt, moet je niet aan je buitenteugel trekken. Dan buigt hij namelijk de verkeerde kant op. Let op je evenwicht. Als je zelf teveel naar binnen hangt, bestaat de kans dat je paard daarom naar binnen valt. Leg de kuit van je binnenbeen tegen je paard. Houd contact met je buitenteugel, terwijl je binnenteugel ervoor zorgt dat je paard naar binnen blijft kijken. Druk dan met je binnenkuit tegen zijn buik en ga met je lichaamsgewicht mee naar buiten, zodat de volte weer groter wordt.

Als je paard teveel naar buiten gaat en de volte te groot wordt, controleer dan of je niet teveel aan de buitenkant zit. Ga niet aan de binnenteugel trekken, want je paard zal dan alleen zijn hoofd naar binnen doen. Ga iets meer op de binnenkant zitten (als je dit doet, voel je de binnenstijgbeugel goed onder je voet). Houd contact met je buitenteugel door deze tegen de hals te houden en druk met je buitenbeen tegen zijn buik om de volte kleiner te maken.

De verschillen tussen stelling en lengtebuiging kunnen we als volgt samenvatten:

Lengtebuiging:

 • Ontstaat vanuit achterhand.
 • Hangt nauw samen met impuls en verzameling.
 • Moet evenredig zijn met gevraagde zijdelingse halsbuiging.
 • Is een teken van controle op draagkracht achterhand.

Stelling:

 • Achter de kaak zijdelings inbuigen van het hoofd.
 • Teken van loslaten in het lichaam.

 

Oktober: Wendingen

Wat is afwenden?
Bij afwenden rijd je van de ene letter naar de andere. Je rijdt recht naar de overkant, bijvoorbeeld van E naar B of van A naar C. Als je gaat afwenden bij E laat je je paard met je binnenteugel al een paar meter voor E in de richting van B kijken. Kijk zelf ook alvast naar B. Je paard mag daarbij nog niet van de hoefslag af gaan. Doet hij dat wel, houd hem dan tegen met je binnenbeen. Als je bijna bij de E bent, stuur je hem met twee teugels in de richting van B.

https://www.knhs.nl/media/15337/afwenden.png?width=180&height=240" width="242" height="323" />

Het correct rijden van wendingen

In wendingen moet je paard iets naar binnen kijken, stelling noemen we dat. Ook zal het paard in zijn lijf wat moeten buigen om de lijn van de wending te kunnen lopen. Daarvoor kijk je op tijd waar je heen gaat en draai je je schouders ook in die richting. Dus als je een wending naar rechts maakt, draai je je rechterschouder naar achteren en je linkerschouder naar voren. Bij een wending naar links is dat andersom. Sturen doe je met twee handen. Doe ze allebei een beetje naar binnen, maar let op dat je buitenhand niet over de manenkam komt. Houd je binnenbeen lang en blijf in evenwicht midden boven je paard zitten. Stel je voor dat je binnenbeen een ‘paaltje’ is waar jouw paard omheen buigt. Je buitenbeen gaat iets naar achteren om te zorgen dat het paard om je binnenbeen buigt. Blijf goed rechtop zitten en ga niet scheef hangen.

Afdrukken

Lessen

Onze dressuur- en springinstructeurs zijn gediplomeerd en ervaren, zoals je mag verwachten van een FNRS gecertificeerde vereniging. Wij bieden je een goede ruiteropleiding en leren je alles op het gebied van dressuur, springen en buitenrijden. Daarnaast bieden wij privélessen of losse lessen aan. Afhankelijk van je niveau en wens word je in de juiste les geplaatst.
Wij werken met het ruitervolgsysteem van de KNHS. Onze lessen volgen dit modulesysteem om je stap-voor-stap door te kunnen laten groeien naar een volleerde ruiter. Door regelmatig een deel te nemen aan een F-proef sluit je een module af en ga je door naar de volgende.

In principe gaan onze lessen het hele jaar gewoon door, ook in de zomervakantie en m.u.v. bepaalde feestdagen. Wanneer lestijden door omstandigheden wijzigen, ontvang je een e-mail.

Onze lessen zijn als volgt opgebouwd:

 1. Startercursus (startende kinderen en volwassenen)
 2. Driekwartierslessen (kinderen met F1 en F2 niveau)
 3. Reguliere uurslessen dressuur (beginners, half gevorderde en gevorderde kinderen en volwassenen, vanaf F3 niveau)
 4. Vaardigheidslessen (beginnners vanaf F3-F4 niveau)
 5. Springlessen (doorstroom vanuit Vaardigheid 3)

De niveaus die wij hanteren, omschrijven we als volgt:

Starter: moet poetsen en rijden nog leren / is het nog aan het leren.

Beginner: kan grotendeels en bij de meeste paarden zelf poetsen en opzadelen, sturen, in stap en draf, en alleen of met begeleiding galopperen; F1 tot en met F4

Halfgevorderde: kan in principe alle paarden zelf poetsen en zadelen, en in stap, draf en galop met de hele groep alle paarden onder controle houden; F5 tot en met F11

Gevorderde: kan alle paarden poetsen en zadelen, in alle gangen rijden, en is in staat om zijn paard nagevelijk te rijden en recht te richten; F12 en hoger.

Afdrukken

Lestarieven

 

Tarievenlijst per 1 NOVEMBER 2019

Manegepaard tot 18 jaar

Manegepaard 18 jaar en ouder

Eigen paard tot 18 jaar

Eigen paard 18 jaar en ouder

Starterspakket 12 groepslessen maximaal drie maanden geldig

 € 205,-      

Losse les in groepsles zonder kwartaalkaart

 € 22,-  € 24,-  € 11,-  € 11,-

Proefles zonder lidmaatschap max. 2 keer en les voor introducees

 € 25,-  € 27,-    

Extra les naast kwartaalkaart

 € 15,-  € 17,-  € 10,-  € 10,-

* Kwartaalkaart, 1 x per week les

 € 175,-  € 200,-  € 100,-  € 110,-

* Kwartaalkaart 45 min. les

 € 150,-     € 80,-  

* Kwartaalkaart 2x per week 45 min. les

 € 265,-      

* Kwartaalkaart, 2 x per week les

 € 315,-  € 360,-  € 185,-  € 200,-
* Kwartaalkaart springles 1x per week les  € 190,-  € 215,-  € 100,-  € 120,-
* Kwartaalkaart 2x per week les (1x springen, 1x dressuur)  € 335,-  € 380,-  € 195,-  € 210,-

Privéles per half uur 1 persoon

 € 30,-  € 36,-  € 25,-  € 27,-

Privéles per uur 1 persoon

 € 50,-  € 65,-  € 44,-  € 45,-
Privéles per half uur 2 personen, prijs per persoon  € 25,-  € 30,-  € 21,-  € 22,-
Privéles per uur 2 personen, prijs per persoon  € 40,-  € 45,-  € 33,-  € 34,-

Buitenrit 2 uur

 € 50,-  € 60,-    

** Paard/pony leasen per maand

 € 175,-  € 200,-    
Vrijrijden 1 uur  € 17,50  € 19,-    

*** Lidmaatschap per jaar

 € 110,-  € 110,-  € 110,-  € 110,-
*** Lidmaatschap niet-rijdend lid  € 11,-  € 11,-  € 11,-    € 11,-
**** Lidmaatschap KNHS per jaar (schatting van de kosten)  € 25,-  € 25,-  € 25,-  € 25,-
Startgeld F-proeven  € 12,-  € 13,-  € 11,-  € 11,-

Studenten op vertoon van collegekaart, tarieven gelijk aan personen t/m 18 jaar met uitzondering van de kosten voor een wedstrijd.

       

Administratiekosten:
1e aanmaning: € 3,-
2e aanmaning: € 10,-
3e aanmaning: € 15,-

       

* Een kwartaalkaart gaat in op 1 februari, 1 mei, 1 augustus en 1 november. Een kwartaalkaart dient tenminste één maand voor aanvang van het nieuwe kwartaal te worden opgezegd. Het is niet mogelijk om afgezegde lessen in te halen.

** Voorwaarde voor het leasen is dat je in een les meerijdt met een kwartaalkaart. Leasen met één kwartaalkaart houdt in: op een vast paard 3x per week vrijrijden en in je groepsles rijd je op het leasepaard. Het leasen met twee kwartaalkaarten houdt in: op een vast paard 2x per week vrijrijden en in beide groepslessen rijd je op het leasepaard. Het paard en de momenten van vrijrijden worden in overleg afgestemd.

*** Lidmaatschap is verplicht als je op Manege de Eenhoorn op manegepaarden of een pensionpaard rijdt. Met uitzondering van 2x een proefles en bij het afnemen van een starterspakket. Wanneer u een niet-rijdend lid bent, betaalt u €11,-. Het lidmaatschap dient voor 1 december te worden opgezegd, wanneer u het volgende jaar geen lid meer wilt zijn.

**** Door lid te worden van Manege de Eenhoorn, wordt u automatisch ook lid van de KNHS/FNRS. Als u stopt met paardrijden, dient u naast het afmelden van de lessen bij de manege zelf contact te zoeken met de KNHS/FNRS om uw lidmaatschap bij hen op te zeggen.

 

 

 

Afdrukken

Meer artikelen...

 Contactgegevens

Manege de Eenhoorn
Landlust 3
1111 HP Diemen
Email: info@manegedeeenhoorn.com
Tel: 020 - 695 3161

Algemene informatie

Kwaliteit en veiligheid

Privacy Verklaring

Lesvoorwaarden

Social Media

facebook col /Manege de Eenhoorn

Rookvrije locatie

 liggend logo rv

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren